Pokreće Blogger.

Translate

Popularni postovi

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Metvica

Metvica (Mentha longifolia)

Metvica (Mentha longifolia), menta ili nana u narodu poznata kao jedna od ljekovitih biljaka, pogodna za pripremu čajeva kao i začin uz razna jela, posebno jela od mesa i od divljači. Ugodnog je mirisa na mentol pa otuda i nosi naziv menta. Postoji više vrsta. Pripada familiji usnatica kao i mnoge druge slične biljke kao što su : origano, majčina dušica, ruzmarin, lavanda,bosiljak i drugi. Metvica je višegodišnja zeljasta biljka.Biljka je prijatnog i vrlo aromatičnog mirisa. Eterično ulje metvice možemo unositi u organizam u vidu tableta i pastila,zatim ,imamo kapi od metvice, mentina voda koja je znatno slabija od kapi .Ulje ostavlja znatan uticaj i pokazuje veliki napredak u liječenju zivaca koji su osjetljivi na hladnoću. Spoljašnja upotreba : masiranjem pomaže kod truljenja kože, otklanja glavobolju. Unutrašnja upotreba : svojim sastojcima djeluje na pojačanje izlučivanja žuči, smiruje grčeve ( želudčane i crijevne ), postepeno otklanja nagon za povraćanjem i doprinosi smirivanju svim nervoznim smetnjama kao što je : nervozno lupanje srca.

100 g Metvice sadrži:

Voda
78.65 g
Kalorije
70 kcal
Proteini
3.75 g
Ukupno lipida (masti)
0.94 g
Ugljenih hidrata
14.89 g
Vlakna ukupno
8.0 g
Šećera ukupno
-- g

Izvor:Wikipedia

PostHeaderIcon Cvekla

Cvekla (lat. beta vulgaris)

Cvekla (lat. beta vulgaris) ili Cikla je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, karbohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicom. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.
Cvekla se priprema i konzumira lahko, a najčešće se kuha ili kiseli. Često se jede i sirova.
Prema obliku može biti okrugla i cilindrična.
Cvekla je vrlo bogata biljka. Zato je odavno poznata i kao ljekovita biljka koja se koristila u domaćinstvima. No dalje od toga, koristi se i u savremenoj medicini. Osnovno djelovanje cvekle je u suzbijanju tumora i lječenju leukemije. Zatim, u lječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska, posebno kada je nizak. Povoljno utiče na živce i rad mozga. Cvekla je, nadalje, korisna u lječenju slabokrvnosti, posebno kod djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.
Cvekla ima dosta oksalne kiseline (338mg/100g cvekle ), a ona negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu bolje da budu oprezni i da ne preteruju sa cveklom.

100 g Cvekle sadrži:


Voda
87.58 g
Kalorije
43 kcal
Proteini
1.61 g
Ukupno lipida (masti)
0.17 g
Ugljenih hidrata
9.58 g
Vlakna ukupno
2.8 g
Šećera ukupno
6.76 g


Izvor:Wikipedia
         Bilje i Zdravlje

PostHeaderIcon Origano

Origano (lat. Origanum vulgare)


Origano (lat. Origanum vulgare) ili divlji majoran je začinska i ljekovita biljka iz familijeusnatica (lamiaceae). Ime je dobila iz grčkog (Oros=brdo, Ganos=nakit), preko italijanskog jezika, "origano" - brdski nakit. Divlji majoran je višegodišnja biljka, koja naraste i do 70 cm, karakteristične opore arome i okusa. Poznat je kao neizostavan začin pri spravljanju pizze. Dobar je kao dodatak omletu, italijanskim sosovima, jelima s paradajzom, janjetinom ili povrćem. Za sujevjerne: biljka štiti od zla, čini radosnim i bezbrižnim. Često je zbog tog "svojstva" uvezivan u vjenčane buketiće. Origanom su nekada "liječena" djeca koja su sporo progovarala i oboljeli od epilepsije.

100 g Origana sadrži:

Voda
9.93 g
Kalorije
265 kcal
Proteini
9.00 g
Ukupno lipida (masti)
4.28 g
Ugljenih hidrata
68.92 g
Vlakna ukupno
42.5 g
Šećera ukupno
4.09 g


Izvor:Wikipedia

PostHeaderIcon Curry

Curry

Curry je začinska mješavina, koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica,kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar. U Indiji se začinske mješavine razlikuju ovisno o kuharu, području, kasti i običajima. Začinska mješavina koja se upotrebljava u tradicionalnoj indijskoj pripremi jela je garam masala, a sastav ovisi o vrsti jela koju valja začiniti ili o tipu kuhinje. Curryjem u prahu možete oplemeniti različite osnovne namirnice, jela od žitarica,povrća i mesa, pa i deserte. Curry prah se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristio kao pomoć probavi, kod bolesti iritiranih crijeva, za poticanje rada jetre, otpuštanje probavnih sokova i drugih bolesti vezanih uz probavu. Jedni od najvrjednijih začina currya su kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma u organizmu djeluje kao antioksidans, protuupalni agent, i u tradicionalnoj medicini se koristi za liječenje rana, čireva i kožnih problema. Kumin potiče probavne procese, ublažava crijevne grčeve, a đumbir se pokazao učinkovit za oporavak nakon operacije.
Znanost je brojnim studijama potvrdila ljekovito djelovanje curryja na zdravlje ljudi, te preporučuje indijsku prehranu jednom ili dvaput tjedno. Studija objavljena u stručnom časopisu Artritis & Rheumatism na eksperimentalnim životinjama pokazala je da jelo curry zahvaljujući sastojku kurkumi, tj. tvari kurkuminu, vrlo učinkovito sprječava otjecanje zglobova, koje se događa kod artritisa. Studije provedene na Sveučilištu Los Angeles, Singapur, Leicester ispitivale su djelovanje istog sastojka na mogućnost prevencije i liječenja raka. Otkriveno je da ovo ukusno jelo može spriječiti rak debelog crijeva i rak želuca.
Studije su otkrile da može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih bolesti mozga. Stručnjaci za prehladu i gripu preporučuju ovo začinjeno jelo kao prevenciju za zimsko šmrcanje. Nutricionisti hvale jelo curry zbog sadržaja vlakana, koji vrlo povoljno djeluju na zdravlje probavnog sustava razvojem crijevne mikroflore i potičući rad debelog crijeva. Curry se priprema s voćem ilipovrćem, koje je vrlo lagano pripremljeno, tako da zadržava većinu svojih hranjivih svojstva i dodatni je izvor vitamina i minerala. Curry je vrlo uravnotežen obrok. Konzumirajući ga s morskim plodovima i mesom, kao što je piletina, dobivate obrok bogat vrlo kvalitetnim bjelančevinama.

100 g Currya sadrži:

Voda
8.80 g
Kalorije
325 kcal
Proteini
14.29 g
Ukupno lipida (masti)
14.01 g
Ugljenih hidrata
55.83 g
Vlakna ukupno
53.2 g
Šećera ukupno
2.76 g

Izvor: Wikipedia

PostHeaderIcon Cimet

Cimet (lat. Cinnamomum verum, C. zeylanicum)

Cimet je jedna od najstarijih mirodija , a potječe s Istoka. Najveći dobavljač cimeta je Indonezija. Razlikujemo cejlonski cimet ikasija cimet, koji potječe s Burme.
Cejlonski cimet koji se prodaje u obliku štapića ima nježniju i pikantniju aromu, a koristi se za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, variva, vrućih napitaka.
Kasija cimet je nešto oštrijeg okusa, lagano pecka jezik, više se upotrebljava za posebna jela i umake i njega najčešće nalazimo u mljevenom obliku.
Istraživanje je pokazalo, kako cimet smanjuje srčana oboljenja i dijabetes za 23 posto. Provedena studija pronašla je antioksidativna svojstva u cimetu, koja pomažu protiv nastanka dijabetesa. Potvrđeno je, da cimet pomaže: kod upala i infekcija, suzbija širenje leukemije i limfoma, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, smanjuje količinu lošeg kolesterola, uklanja gljivične infekcije i ublažava menstrualne tegobe. Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod liječenja infekcija 
Cimet je prirodni konzervans pa kada se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija. 
Utvrđeno je, da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Ta kombinacija se koristila kao lijek već stoljećima. Med i cimet imaju ljekovita svojstva, koja, ukoliko se pomiješaju, daju lijek izvanredne moći, mirisa i okusa. 

100 g Cimeta sadrži:

Voda
10.58 g
Kalorije
247 kcal
Proteini
3.99 g
Ukupno lipida (masti)
1.24 g
Ugljenih hidrata
80.59 g
Vlakna ukupno
53.1 g
Šećera ukupno
2.17 g

PostHeaderIcon Bosiljak

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) 


Bosiljak je jednogodišnjs biljka,grmasta i vrlo mirisna biljka, ovalnih i najčešće zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka. 
Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, pogotovo u talijanskoj i francusko-maritimnoj kuhinji. Upotrebljava se pri spravljanju povrtnih juha, umaka, tjestenine, pri pripremanju lakših jela od mesa, peradi, ribe i morskih plodova, te kao začin u umacima za salate. Od njega se spravlja i poznati italijanski regionalni specijalitet pesto, umak od zrna pinije i bosiljka, sa maslinovim uljem. Bosiljak upotpunjuje i razne čajeve. Bosiljak djeluje antibakterijski, umirujuće, protiv teškoća probave, grčeva i bolova. Upotrebljava se u liječenju bolesti mokraćovoda, upale crijeva, grčeva, povraćanja, nadimanja, zatvora i migrene. Zbog štetnog estragola koji je sadržan u bosiljkovom ulju, veća ljekovitost se pripisuje indijskom bosiljku.
Bosiljak sadrži u velikom procentu eterična ulja (linalol, estragol ili campher). U listovima ima ugljičnih hidrata, proteina, vitamina A i C ikiselina (oleanol i ursol).



100 g Bosiljka sadrži:


Voda
92.06 g
Kalorije
23 kcal
Proteini
3.15 g
Ukupno lipida (masti)
0.64 g
Ugljenih hidrata
2.65 g
Vlakna ukupno
1.6 g
Šećera ukupno
0.30 g

PostHeaderIcon Piramida ishrane


  • Žitarice: Dnevno bi trebalo konzumirati najmanje 6-11 porcija žitarica. Pod žitaricama se  podrazumevaju namirnice poput hljeba od žitarica sa cijelim zrnom, žitarica za doručak, tjestenina ili pirinča.
  • Povrće: Preporučuje se svakodnevna konzumacija svježeg ili kuvanog povrća - tamnozeleno lisnato povrće, crveno i narandžasto povrće poput šargarepe ili bundeve. Povrće poput kukuruza ili krompira je izvor dugotrajne energije za organizam.
  • Voće: Svakodnevno se preporučuje  konzumacija 2-3 porcije voća. Različito i ukusno voće poput jabuka, šljiva, avokada, pomorandži i borovnica pomaže pri zadovoljavanju preporučene dnevne količine.
  • Ulja i masti: Veća količina masti i ulja dolaze iz izvora hrane poput ribe, koštunjavih plodova i biljnih ulja. Ograničite upotrebu zasićenih masnih kiselina. Ulja i masti su prirodan izvor vitamina E (koji je topiv u mastima) i nezasićenih masnih kiselina, koje imaju povoljan učinak na zdravlje.
  • Mlijeko i mliječni proizvodi: Mlijeko i mliječni proizvodi su vrijedan izvor kalcijuma, koji nam je svakodnevno potreban za rast, razvoj i održavanje koštane mase, kao i za razne dodatne funkcije u tijelu. Konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim procentom masti.
  • Meso i mahunarke: Preporučuje se konzumacija 2 serviranja iz grupe namirnica mesa, mesnih proizvoda i mahunarki. Kod odabira mesa i proizvoda od mesa birajte mršavo, niskomasno meso.  Takođe je važno da u ishranu uključite namirnice koje sadrže visok udio omega-3-masnih kiselina poput ribe (losos, haringa ili pastrmka).



Fizička aktivnost: Preporučuje se svakodnevna fizička aktivnost u trajanju od 30 minuta. Pod fizičkom aktivnošću podrazumijeva se kretanje tijela na način da se troši energija: šetanje, penjanje stepenicama, igranje fudbala, vožnja bicikla, ples, plivanje, jahanje...

Blog Archive