Metvica
Metvica (Mentha longifolia)
100 g Metvice sadrži:
Voda
|
78.65 g
|
Kalorije
|
70 kcal
|
Proteini
|
3.75 g
|
Ukupno lipida (masti)
|
0.94 g
|
Ugljenih hidrata
|
14.89 g
|
Vlakna ukupno
|
8.0 g
|
Šećera ukupno
|
-- g
|
Izvor:Wikipedia
Cvekla
Cvekla (lat. beta vulgaris)
Cvekla (lat. beta vulgaris) ili Cikla je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, karbohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicom. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.
Cvekla se priprema i konzumira lahko, a najčešće se kuha ili kiseli. Često se jede i sirova.
Prema obliku može biti okrugla i cilindrična.
Cvekla je vrlo bogata biljka. Zato je odavno poznata i kao ljekovita biljka koja se koristila u domaćinstvima. No dalje od toga, koristi se i u savremenoj medicini. Osnovno djelovanje cvekle je u suzbijanju tumora i lječenju leukemije. Zatim, u lječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska, posebno kada je nizak. Povoljno utiče na živce i rad mozga. Cvekla je, nadalje, korisna u lječenju slabokrvnosti, posebno kod djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.
Cvekla ima dosta oksalne kiseline (338mg/100g cvekle ), a ona negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu bolje da budu oprezni i da ne preteruju sa cveklom.
Cvekla (lat. beta vulgaris) ili Cikla je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, karbohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicom. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.
Cvekla se priprema i konzumira lahko, a najčešće se kuha ili kiseli. Često se jede i sirova.
Prema obliku može biti okrugla i cilindrična.
Cvekla je vrlo bogata biljka. Zato je odavno poznata i kao ljekovita biljka koja se koristila u domaćinstvima. No dalje od toga, koristi se i u savremenoj medicini. Osnovno djelovanje cvekle je u suzbijanju tumora i lječenju leukemije. Zatim, u lječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska, posebno kada je nizak. Povoljno utiče na živce i rad mozga. Cvekla je, nadalje, korisna u lječenju slabokrvnosti, posebno kod djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.
Cvekla ima dosta oksalne kiseline (338mg/100g cvekle ), a ona negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu bolje da budu oprezni i da ne preteruju sa cveklom.
100 g Cvekle sadrži:
Voda
|
87.58 g
|
Kalorije
|
43 kcal
|
Proteini
|
1.61 g
|
Ukupno lipida (masti)
|
0.17 g
|
Ugljenih hidrata
|
9.58 g
|
Vlakna ukupno
|
2.8 g
|
Šećera ukupno
|
6.76 g
|
Izvor:Wikipedia
Bilje i Zdravlje
Origano
Origano (lat. Origanum vulgare)
100 g Origana sadrži:
Voda
|
9.93 g
|
Kalorije
|
265 kcal
|
Proteini
|
9.00 g
|
Ukupno lipida (masti)
|
4.28 g
|
Ugljenih hidrata
|
68.92 g
|
Vlakna ukupno
|
42.5 g
|
Šećera ukupno
|
4.09 g
|
Izvor:Wikipedia
Curry
Curry
Curry je začinska mješavina, koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica,kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar. U Indiji se začinske mješavine razlikuju ovisno o kuharu, području, kasti i običajima. Začinska mješavina koja se upotrebljava u tradicionalnoj indijskoj pripremi jela je garam masala, a sastav ovisi o vrsti jela koju valja začiniti ili o tipu kuhinje. Curryjem u prahu možete oplemeniti različite osnovne namirnice, jela od žitarica,povrća i mesa, pa i deserte. Curry prah se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristio kao pomoć probavi, kod bolesti iritiranih crijeva, za poticanje rada jetre, otpuštanje probavnih sokova i drugih bolesti vezanih uz probavu. Jedni od najvrjednijih začina currya su kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma u organizmu djeluje kao antioksidans, protuupalni agent, i u tradicionalnoj medicini se koristi za liječenje rana, čireva i kožnih problema. Kumin potiče probavne procese, ublažava crijevne grčeve, a đumbir se pokazao učinkovit za oporavak nakon operacije.
Znanost je brojnim studijama potvrdila ljekovito djelovanje curryja na zdravlje ljudi, te preporučuje indijsku prehranu jednom ili dvaput tjedno. Studija objavljena u stručnom časopisu Artritis & Rheumatism na eksperimentalnim životinjama pokazala je da jelo curry zahvaljujući sastojku kurkumi, tj. tvari kurkuminu, vrlo učinkovito sprječava otjecanje zglobova, koje se događa kod artritisa. Studije provedene na Sveučilištu Los Angeles, Singapur, Leicester ispitivale su djelovanje istog sastojka na mogućnost prevencije i liječenja raka. Otkriveno je da ovo ukusno jelo može spriječiti rak debelog crijeva i rak želuca.
Studije su otkrile da može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih bolesti mozga. Stručnjaci za prehladu i gripu preporučuju ovo začinjeno jelo kao prevenciju za zimsko šmrcanje. Nutricionisti hvale jelo curry zbog sadržaja vlakana, koji vrlo povoljno djeluju na zdravlje probavnog sustava razvojem crijevne mikroflore i potičući rad debelog crijeva. Curry se priprema s voćem ilipovrćem, koje je vrlo lagano pripremljeno, tako da zadržava većinu svojih hranjivih svojstva i dodatni je izvor vitamina i minerala. Curry je vrlo uravnotežen obrok. Konzumirajući ga s morskim plodovima i mesom, kao što je piletina, dobivate obrok bogat vrlo kvalitetnim bjelančevinama.
Curry je začinska mješavina, koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica,kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar. U Indiji se začinske mješavine razlikuju ovisno o kuharu, području, kasti i običajima. Začinska mješavina koja se upotrebljava u tradicionalnoj indijskoj pripremi jela je garam masala, a sastav ovisi o vrsti jela koju valja začiniti ili o tipu kuhinje. Curryjem u prahu možete oplemeniti različite osnovne namirnice, jela od žitarica,povrća i mesa, pa i deserte. Curry prah se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristio kao pomoć probavi, kod bolesti iritiranih crijeva, za poticanje rada jetre, otpuštanje probavnih sokova i drugih bolesti vezanih uz probavu. Jedni od najvrjednijih začina currya su kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma u organizmu djeluje kao antioksidans, protuupalni agent, i u tradicionalnoj medicini se koristi za liječenje rana, čireva i kožnih problema. Kumin potiče probavne procese, ublažava crijevne grčeve, a đumbir se pokazao učinkovit za oporavak nakon operacije.
Znanost je brojnim studijama potvrdila ljekovito djelovanje curryja na zdravlje ljudi, te preporučuje indijsku prehranu jednom ili dvaput tjedno. Studija objavljena u stručnom časopisu Artritis & Rheumatism na eksperimentalnim životinjama pokazala je da jelo curry zahvaljujući sastojku kurkumi, tj. tvari kurkuminu, vrlo učinkovito sprječava otjecanje zglobova, koje se događa kod artritisa. Studije provedene na Sveučilištu Los Angeles, Singapur, Leicester ispitivale su djelovanje istog sastojka na mogućnost prevencije i liječenja raka. Otkriveno je da ovo ukusno jelo može spriječiti rak debelog crijeva i rak želuca.
Studije su otkrile da može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih bolesti mozga. Stručnjaci za prehladu i gripu preporučuju ovo začinjeno jelo kao prevenciju za zimsko šmrcanje. Nutricionisti hvale jelo curry zbog sadržaja vlakana, koji vrlo povoljno djeluju na zdravlje probavnog sustava razvojem crijevne mikroflore i potičući rad debelog crijeva. Curry se priprema s voćem ilipovrćem, koje je vrlo lagano pripremljeno, tako da zadržava većinu svojih hranjivih svojstva i dodatni je izvor vitamina i minerala. Curry je vrlo uravnotežen obrok. Konzumirajući ga s morskim plodovima i mesom, kao što je piletina, dobivate obrok bogat vrlo kvalitetnim bjelančevinama.
100 g Currya sadrži:
Voda
|
8.80 g
|
Kalorije
|
325 kcal
|
Proteini
|
14.29 g
|
Ukupno lipida (masti)
|
14.01 g
|
Ugljenih hidrata
|
55.83 g
|
Vlakna ukupno
|
53.2 g
|
Šećera ukupno
|
2.76 g
|
Izvor: Wikipedia
Cimet
Cimet (lat. Cinnamomum verum, C. zeylanicum)
Cimet je jedna od najstarijih mirodija , a potječe s Istoka. Najveći dobavljač cimeta je Indonezija. Razlikujemo cejlonski cimet ikasija cimet, koji potječe s Burme.
Cejlonski cimet koji se prodaje u obliku štapića ima nježniju i pikantniju aromu, a koristi se za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, variva, vrućih napitaka.
Kasija cimet je nešto oštrijeg okusa, lagano pecka jezik, više se upotrebljava za posebna jela i umake i njega najčešće nalazimo u mljevenom obliku.
Istraživanje je pokazalo, kako cimet smanjuje srčana oboljenja i dijabetes za 23 posto. Provedena studija pronašla je antioksidativna svojstva u cimetu, koja pomažu protiv nastanka dijabetesa. Potvrđeno je, da cimet pomaže: kod upala i infekcija, suzbija širenje leukemije i limfoma, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, smanjuje količinu lošeg kolesterola, uklanja gljivične infekcije i ublažava menstrualne tegobe. Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod liječenja infekcija
Cimet je prirodni konzervans pa kada se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija.
Utvrđeno je, da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Ta kombinacija se koristila kao lijek već stoljećima. Med i cimet imaju ljekovita svojstva, koja, ukoliko se pomiješaju, daju lijek izvanredne moći, mirisa i okusa.
Cimet je jedna od najstarijih mirodija , a potječe s Istoka. Najveći dobavljač cimeta je Indonezija. Razlikujemo cejlonski cimet ikasija cimet, koji potječe s Burme.
Cejlonski cimet koji se prodaje u obliku štapića ima nježniju i pikantniju aromu, a koristi se za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, variva, vrućih napitaka.
Kasija cimet je nešto oštrijeg okusa, lagano pecka jezik, više se upotrebljava za posebna jela i umake i njega najčešće nalazimo u mljevenom obliku.
Istraživanje je pokazalo, kako cimet smanjuje srčana oboljenja i dijabetes za 23 posto. Provedena studija pronašla je antioksidativna svojstva u cimetu, koja pomažu protiv nastanka dijabetesa. Potvrđeno je, da cimet pomaže: kod upala i infekcija, suzbija širenje leukemije i limfoma, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, smanjuje količinu lošeg kolesterola, uklanja gljivične infekcije i ublažava menstrualne tegobe. Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod liječenja infekcija
Cimet je prirodni konzervans pa kada se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija.
Utvrđeno je, da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Ta kombinacija se koristila kao lijek već stoljećima. Med i cimet imaju ljekovita svojstva, koja, ukoliko se pomiješaju, daju lijek izvanredne moći, mirisa i okusa.
100 g Cimeta sadrži:
Voda
|
10.58 g
|
Kalorije
|
247 kcal
|
Proteini
|
3.99 g
|
Ukupno lipida (masti)
|
1.24 g
|
Ugljenih hidrata
|
80.59 g
|
Vlakna ukupno
|
53.1 g
|
Šećera ukupno
|
2.17 g
|
Bosiljak
Bosiljak (lat. Ocimum basilicum)
Bosiljak je jednogodišnjs biljka,grmasta i vrlo mirisna biljka, ovalnih i najčešće zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka.
Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, pogotovo u talijanskoj i francusko-maritimnoj kuhinji. Upotrebljava se pri spravljanju povrtnih juha, umaka, tjestenine, pri pripremanju lakših jela od mesa, peradi, ribe i morskih plodova, te kao začin u umacima za salate. Od njega se spravlja i poznati italijanski regionalni specijalitet pesto, umak od zrna pinije i bosiljka, sa maslinovim uljem. Bosiljak upotpunjuje i razne čajeve. Bosiljak djeluje antibakterijski, umirujuće, protiv teškoća probave, grčeva i bolova. Upotrebljava se u liječenju bolesti mokraćovoda, upale crijeva, grčeva, povraćanja, nadimanja, zatvora i migrene. Zbog štetnog estragola koji je sadržan u bosiljkovom ulju, veća ljekovitost se pripisuje indijskom bosiljku.
Bosiljak sadrži u velikom procentu eterična ulja (linalol, estragol ili campher). U listovima ima ugljičnih hidrata, proteina, vitamina A i C ikiselina (oleanol i ursol).
Bosiljak je jednogodišnjs biljka,grmasta i vrlo mirisna biljka, ovalnih i najčešće zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka.
Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, pogotovo u talijanskoj i francusko-maritimnoj kuhinji. Upotrebljava se pri spravljanju povrtnih juha, umaka, tjestenine, pri pripremanju lakših jela od mesa, peradi, ribe i morskih plodova, te kao začin u umacima za salate. Od njega se spravlja i poznati italijanski regionalni specijalitet pesto, umak od zrna pinije i bosiljka, sa maslinovim uljem. Bosiljak upotpunjuje i razne čajeve. Bosiljak djeluje antibakterijski, umirujuće, protiv teškoća probave, grčeva i bolova. Upotrebljava se u liječenju bolesti mokraćovoda, upale crijeva, grčeva, povraćanja, nadimanja, zatvora i migrene. Zbog štetnog estragola koji je sadržan u bosiljkovom ulju, veća ljekovitost se pripisuje indijskom bosiljku.
Bosiljak sadrži u velikom procentu eterična ulja (linalol, estragol ili campher). U listovima ima ugljičnih hidrata, proteina, vitamina A i C ikiselina (oleanol i ursol).
100 g Bosiljka sadrži:
Voda
|
92.06 g
|
Kalorije
|
23 kcal
|
Proteini
|
3.15 g
|
Ukupno lipida (masti)
|
0.64 g
|
Ugljenih hidrata
|
2.65 g
|
Vlakna ukupno
|
1.6 g
|
Šećera ukupno
|
0.30 g
|
Piramida ishrane
- Žitarice: Dnevno bi trebalo konzumirati najmanje 6-11 porcija žitarica. Pod žitaricama se podrazumevaju namirnice poput hljeba od žitarica sa cijelim zrnom, žitarica za doručak, tjestenina ili pirinča.
- Povrće: Preporučuje se svakodnevna konzumacija svježeg ili kuvanog povrća - tamnozeleno lisnato povrće, crveno i narandžasto povrće poput šargarepe ili bundeve. Povrće poput kukuruza ili krompira je izvor dugotrajne energije za organizam.
- Voće: Svakodnevno se preporučuje konzumacija 2-3 porcije voća. Različito i ukusno voće poput jabuka, šljiva, avokada, pomorandži i borovnica pomaže pri zadovoljavanju preporučene dnevne količine.
- Ulja i masti: Veća količina masti i ulja dolaze iz izvora hrane poput ribe, koštunjavih plodova i biljnih ulja. Ograničite upotrebu zasićenih masnih kiselina. Ulja i masti su prirodan izvor vitamina E (koji je topiv u mastima) i nezasićenih masnih kiselina, koje imaju povoljan učinak na zdravlje.
- Mlijeko i mliječni proizvodi: Mlijeko i mliječni proizvodi su vrijedan izvor kalcijuma, koji nam je svakodnevno potreban za rast, razvoj i održavanje koštane mase, kao i za razne dodatne funkcije u tijelu. Konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim procentom masti.
- Meso i mahunarke: Preporučuje se konzumacija 2 serviranja iz grupe namirnica mesa, mesnih proizvoda i mahunarki. Kod odabira mesa i proizvoda od mesa birajte mršavo, niskomasno meso. Takođe je važno da u ishranu uključite namirnice koje sadrže visok udio omega-3-masnih kiselina poput ribe (losos, haringa ili pastrmka).
Fizička aktivnost: Preporučuje se svakodnevna fizička aktivnost u trajanju od 30 minuta. Pod fizičkom aktivnošću podrazumijeva se kretanje tijela na način da se troši energija: šetanje, penjanje stepenicama, igranje fudbala, vožnja bicikla, ples, plivanje, jahanje...
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Blog Archive