Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Cvekla

Cvekla (lat. beta vulgaris)

Cvekla (lat. beta vulgaris) ili Cikla je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, karbohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicom. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.
Cvekla se priprema i konzumira lahko, a najčešće se kuha ili kiseli. Često se jede i sirova.
Prema obliku može biti okrugla i cilindrična.
Cvekla je vrlo bogata biljka. Zato je odavno poznata i kao ljekovita biljka koja se koristila u domaćinstvima. No dalje od toga, koristi se i u savremenoj medicini. Osnovno djelovanje cvekle je u suzbijanju tumora i lječenju leukemije. Zatim, u lječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska, posebno kada je nizak. Povoljno utiče na živce i rad mozga. Cvekla je, nadalje, korisna u lječenju slabokrvnosti, posebno kod djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.
Cvekla ima dosta oksalne kiseline (338mg/100g cvekle ), a ona negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu bolje da budu oprezni i da ne preteruju sa cveklom.

100 g Cvekle sadrži:


Voda
87.58 g
Kalorije
43 kcal
Proteini
1.61 g
Ukupno lipida (masti)
0.17 g
Ugljenih hidrata
9.58 g
Vlakna ukupno
2.8 g
Šećera ukupno
6.76 g


Izvor:Wikipedia
         Bilje i Zdravlje

0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive