Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Cimet

Cimet (lat. Cinnamomum verum, C. zeylanicum)

Cimet je jedna od najstarijih mirodija , a potječe s Istoka. Najveći dobavljač cimeta je Indonezija. Razlikujemo cejlonski cimet ikasija cimet, koji potječe s Burme.
Cejlonski cimet koji se prodaje u obliku štapića ima nježniju i pikantniju aromu, a koristi se za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, variva, vrućih napitaka.
Kasija cimet je nešto oštrijeg okusa, lagano pecka jezik, više se upotrebljava za posebna jela i umake i njega najčešće nalazimo u mljevenom obliku.
Istraživanje je pokazalo, kako cimet smanjuje srčana oboljenja i dijabetes za 23 posto. Provedena studija pronašla je antioksidativna svojstva u cimetu, koja pomažu protiv nastanka dijabetesa. Potvrđeno je, da cimet pomaže: kod upala i infekcija, suzbija širenje leukemije i limfoma, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, smanjuje količinu lošeg kolesterola, uklanja gljivične infekcije i ublažava menstrualne tegobe. Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod liječenja infekcija 
Cimet je prirodni konzervans pa kada se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija. 
Utvrđeno je, da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Ta kombinacija se koristila kao lijek već stoljećima. Med i cimet imaju ljekovita svojstva, koja, ukoliko se pomiješaju, daju lijek izvanredne moći, mirisa i okusa. 

100 g Cimeta sadrži:

Voda
10.58 g
Kalorije
247 kcal
Proteini
3.99 g
Ukupno lipida (masti)
1.24 g
Ugljenih hidrata
80.59 g
Vlakna ukupno
53.1 g
Šećera ukupno
2.17 g

0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive