Curry
Curry
Curry je začinska mješavina, koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica,kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar. U Indiji se začinske mješavine razlikuju ovisno o kuharu, području, kasti i običajima. Začinska mješavina koja se upotrebljava u tradicionalnoj indijskoj pripremi jela je garam masala, a sastav ovisi o vrsti jela koju valja začiniti ili o tipu kuhinje. Curryjem u prahu možete oplemeniti različite osnovne namirnice, jela od žitarica,povrća i mesa, pa i deserte. Curry prah se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristio kao pomoć probavi, kod bolesti iritiranih crijeva, za poticanje rada jetre, otpuštanje probavnih sokova i drugih bolesti vezanih uz probavu. Jedni od najvrjednijih začina currya su kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma u organizmu djeluje kao antioksidans, protuupalni agent, i u tradicionalnoj medicini se koristi za liječenje rana, čireva i kožnih problema. Kumin potiče probavne procese, ublažava crijevne grčeve, a đumbir se pokazao učinkovit za oporavak nakon operacije.
Znanost je brojnim studijama potvrdila ljekovito djelovanje curryja na zdravlje ljudi, te preporučuje indijsku prehranu jednom ili dvaput tjedno. Studija objavljena u stručnom časopisu Artritis & Rheumatism na eksperimentalnim životinjama pokazala je da jelo curry zahvaljujući sastojku kurkumi, tj. tvari kurkuminu, vrlo učinkovito sprječava otjecanje zglobova, koje se događa kod artritisa. Studije provedene na Sveučilištu Los Angeles, Singapur, Leicester ispitivale su djelovanje istog sastojka na mogućnost prevencije i liječenja raka. Otkriveno je da ovo ukusno jelo može spriječiti rak debelog crijeva i rak želuca.
Studije su otkrile da može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih bolesti mozga. Stručnjaci za prehladu i gripu preporučuju ovo začinjeno jelo kao prevenciju za zimsko šmrcanje. Nutricionisti hvale jelo curry zbog sadržaja vlakana, koji vrlo povoljno djeluju na zdravlje probavnog sustava razvojem crijevne mikroflore i potičući rad debelog crijeva. Curry se priprema s voćem ilipovrćem, koje je vrlo lagano pripremljeno, tako da zadržava većinu svojih hranjivih svojstva i dodatni je izvor vitamina i minerala. Curry je vrlo uravnotežen obrok. Konzumirajući ga s morskim plodovima i mesom, kao što je piletina, dobivate obrok bogat vrlo kvalitetnim bjelančevinama.
Curry je začinska mješavina, koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica,kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar. U Indiji se začinske mješavine razlikuju ovisno o kuharu, području, kasti i običajima. Začinska mješavina koja se upotrebljava u tradicionalnoj indijskoj pripremi jela je garam masala, a sastav ovisi o vrsti jela koju valja začiniti ili o tipu kuhinje. Curryjem u prahu možete oplemeniti različite osnovne namirnice, jela od žitarica,povrća i mesa, pa i deserte. Curry prah se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristio kao pomoć probavi, kod bolesti iritiranih crijeva, za poticanje rada jetre, otpuštanje probavnih sokova i drugih bolesti vezanih uz probavu. Jedni od najvrjednijih začina currya su kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma u organizmu djeluje kao antioksidans, protuupalni agent, i u tradicionalnoj medicini se koristi za liječenje rana, čireva i kožnih problema. Kumin potiče probavne procese, ublažava crijevne grčeve, a đumbir se pokazao učinkovit za oporavak nakon operacije.
Znanost je brojnim studijama potvrdila ljekovito djelovanje curryja na zdravlje ljudi, te preporučuje indijsku prehranu jednom ili dvaput tjedno. Studija objavljena u stručnom časopisu Artritis & Rheumatism na eksperimentalnim životinjama pokazala je da jelo curry zahvaljujući sastojku kurkumi, tj. tvari kurkuminu, vrlo učinkovito sprječava otjecanje zglobova, koje se događa kod artritisa. Studije provedene na Sveučilištu Los Angeles, Singapur, Leicester ispitivale su djelovanje istog sastojka na mogućnost prevencije i liječenja raka. Otkriveno je da ovo ukusno jelo može spriječiti rak debelog crijeva i rak želuca.
Studije su otkrile da može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih bolesti mozga. Stručnjaci za prehladu i gripu preporučuju ovo začinjeno jelo kao prevenciju za zimsko šmrcanje. Nutricionisti hvale jelo curry zbog sadržaja vlakana, koji vrlo povoljno djeluju na zdravlje probavnog sustava razvojem crijevne mikroflore i potičući rad debelog crijeva. Curry se priprema s voćem ilipovrćem, koje je vrlo lagano pripremljeno, tako da zadržava većinu svojih hranjivih svojstva i dodatni je izvor vitamina i minerala. Curry je vrlo uravnotežen obrok. Konzumirajući ga s morskim plodovima i mesom, kao što je piletina, dobivate obrok bogat vrlo kvalitetnim bjelančevinama.
100 g Currya sadrži:
Voda
|
8.80 g
|
Kalorije
|
325 kcal
|
Proteini
|
14.29 g
|
Ukupno lipida (masti)
|
14.01 g
|
Ugljenih hidrata
|
55.83 g
|
Vlakna ukupno
|
53.2 g
|
Šećera ukupno
|
2.76 g
|
Izvor: Wikipedia

Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Blog Archive
0 komentari:
Objavi komentar