Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Bosiljak

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) 


Bosiljak je jednogodišnjs biljka,grmasta i vrlo mirisna biljka, ovalnih i najčešće zelenih listova. Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka. 
Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, pogotovo u talijanskoj i francusko-maritimnoj kuhinji. Upotrebljava se pri spravljanju povrtnih juha, umaka, tjestenine, pri pripremanju lakših jela od mesa, peradi, ribe i morskih plodova, te kao začin u umacima za salate. Od njega se spravlja i poznati italijanski regionalni specijalitet pesto, umak od zrna pinije i bosiljka, sa maslinovim uljem. Bosiljak upotpunjuje i razne čajeve. Bosiljak djeluje antibakterijski, umirujuće, protiv teškoća probave, grčeva i bolova. Upotrebljava se u liječenju bolesti mokraćovoda, upale crijeva, grčeva, povraćanja, nadimanja, zatvora i migrene. Zbog štetnog estragola koji je sadržan u bosiljkovom ulju, veća ljekovitost se pripisuje indijskom bosiljku.
Bosiljak sadrži u velikom procentu eterična ulja (linalol, estragol ili campher). U listovima ima ugljičnih hidrata, proteina, vitamina A i C ikiselina (oleanol i ursol).



100 g Bosiljka sadrži:


Voda
92.06 g
Kalorije
23 kcal
Proteini
3.15 g
Ukupno lipida (masti)
0.64 g
Ugljenih hidrata
2.65 g
Vlakna ukupno
1.6 g
Šećera ukupno
0.30 g

0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive