Jagoda
.jpg)
Jagoda (Fragaria) je rod biljaka iz porodice ruža s desetak vrsta, od koje su gotovo sve rasprostranjene u severnom umerenom pojasu, a samo jedna u Čileu. Donji listovi biljaka su sastavljeni od 3 lista; od belih cvetova se razvija zbirni plod (jagoda) koji na mesnatom cvetištu nosi brojne oraščiće.
Šumska jagoda(Fragaria vesca) rasprostranjena je u umerenoj Evropi i umerenoj Aziji,a odomaćila se i izvan tog područja.Jagoda spada među najomiljenije sitno voće, a njeni plodovi dolaze najranije u proleće . Može se saditi i na najmanjoj površini, jer jagoda daje ne samo ukusan plod, nego zbog lepote cveta i ploda daje ukras vrtu.
- Vrste jagoda:
- Asieta, najranija sorta, ima duguljast oblik ploda i vrlo je rodna, plod je sladak i aromatičan.
- Asiropa, dozreva srednje rano, oblik ploda je koničan, rodnost je obilna, ukus je sladak i vrlo aromatičan.
- Astino, dozreva nešto kasnije od asirope, ima čvrsto meso, na dobrom je tlu vrlo krupna, a rodnost je obilna.
- Seligra, najskuplja sorta, prosečna težina ploda iznosi 100 grama, vrlo je rodna i na jednom grmu daje preko 1 kg ploda, veličina je ploda poput mandarine, berba traje oko mesec dana.
Voda
|
90.95 g
|
Kalorije
|
32 kcal
|
Proteini
|
0.67 g
|
Ukupno lipida (masti)
|
0.30 g
|
Ugljenih hidrata
|
7.68 g
|
Vlakna ukupno
|
2.0 g
|
Šećera ukupno
|
4.89 g
|
Detaljnije o nutricionim vrijednostima Jagode na http://dar-prirode.blogspot.com/2014/01/jagoda-nutricione-vrijednosti.html
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar