Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Jagoda

Jagoda

Jagoda (Fragaria) je rod biljaka iz porodice ruža s desetak vrsta, od koje su gotovo sve rasprostranjene u severnom umerenom pojasu, a samo jedna u Čileu. Donji listovi biljaka su sastavljeni od 3 lista; od belih cvetova se razvija zbirni plod (jagoda) koji na mesnatom cvetištu nosi brojne oraščiće.

Šumska jagoda(Fragaria vesca) rasprostranjena je u umerenoj Evropi i umerenoj Aziji,a odomaćila se i izvan tog područja.Jagoda spada među najomiljenije sitno voće, a njeni plodovi dolaze najranije u proleće . Može se saditi i na najmanjoj površini, jer jagoda daje ne samo ukusan plod, nego zbog lepote cveta i ploda daje ukras vrtu.

- Vrste jagoda:


  • Asieta, najranija sorta, ima duguljast oblik ploda i vrlo je rodna, plod je sladak i aromatičan.
  • Asiropa, dozreva srednje rano, oblik ploda je koničan, rodnost je obilna, ukus je sladak i vrlo aromatičan.
  • Astino, dozreva nešto kasnije od asirope, ima čvrsto meso, na dobrom je tlu vrlo krupna, a rodnost je obilna.
  • Seligra, najskuplja sorta, prosečna težina ploda iznosi 100 grama, vrlo je rodna i na jednom grmu daje preko 1 kg ploda, veličina je ploda poput mandarine, berba traje oko mesec dana.
Nutricione vrijednosti u 100 g Jagode :

Voda
90.95 g
Kalorije
32 kcal
Proteini
0.67 g
Ukupno lipida (masti)
0.30 g
Ugljenih hidrata
7.68 g
Vlakna ukupno
2.0 g
Šećera ukupno
4.89 g

Detaljnije o nutricionim vrijednostima Jagode na http://dar-prirode.blogspot.com/2014/01/jagoda-nutricione-vrijednosti.html

0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive