Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Kukuruz

Kukuruz

Latinski:
Zea Mays

Kukuruz je biljka koja se uzgaja prvenstveno zbog svog jestivog sjemena na klipu. S visokim sadržajem ugljikohidrata, proteina i vitamina, kukuruz je najvažnija žitarica nakon pšenice i riže.
S obzirom da kukuruz sadrži impresivnu količinu magnezija, prehrana bogata ovom žitaricom nadomješta njegov manjak i otklanja rizik od mnogih bolesti povezanih sa starenjem. Osim toga, samo 150 g kukuruza pokriva oko 25% dnevne potrebe organizma za vitaminom B1. Isto tako, kukuruz sadrži glavni antitoksin – vitamin E, koji između ostalih blagotvornih svojstava koje ima, također štiti od skleroze. Uvrštavanje kukuruza u dnevnu prehranu smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i pojave raka. Ugljikohidrati sadržani u ovoj žitarici osiguravaju energiju, a ne uzrokuju pohranu masnoća u tijelu.   
 Kukuruz ima snažni antistresni učinak. Bogat je vitaminima B skupine, osobito vitaminom B1 koji omogućuje pravilno funkcioniranje živčanoga sustava, mišića i srca, te sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica.Kukuruz potječe iz srednje Amerike, a procjenjuje se kako se uzgajao još 7000 godina prije Krista. Osim što je bio osnovna namirnica u prehrani Maja, Asteka i Inka, kukuruz je također bio dio njihove kulture. Asteška legenda kaže da je bog Sunca na Zemlju poslao žuto zlato da nahrani narod. 
U Europu je kukuruz dospio s Kolumbom, jednako kao i brojne druge slastice iz Novoga svijeta, a isprva je bio poznat kao ‘Indijanska pšenica’. Francuzi i Talijani ovu žitaricu počeli su uzgajati u 16. stoljeću, dok je zahvaljujući Španjolcima i Portugalcima kukuruz pronašao svoj put u Afriku. Isprva kukuruz nije bio toliko omiljen – cijenilo se jedino kukuruzno brašno. Popularnost je postigao nakon 19. stoljeća, kada se počeo uzgajati na velikim područjima, te je danas prisutan u kuhinjama širom svijeta. Kukuruzno brašno se koristi za pravljenje kruha i kolača, kao i za pripremu talijanske palente, meksičkih tortilja, tacosa ili enchilada. Dodaje se u salate ili se jednostavno poslužuje kuhan ili pečen, a odlično pristaje i uz mesna jela. Osim toga, često ga jedemo u obliku kokica ili žitnih pahuljica, a koristi se i za pravljenje burbonaToliko se tortilja pojede u Meksiku svaki dan! To znači preko 100 milijardi pojedenih tortilja godišnje!
Pored graha i bundeve, Indijanci smatraju kukuruz jednom od božica poljoprivrede.
U njihovoj kulturi ova žitarica je u širokoj upotrebi:

  • Sjemenke služe kao hrana, za pravljenje ulja i alkohola te kao ukras.
  • Lišće se koristi za punjenje madraca te izradu lutaka i mokasinki.
  • Kukuruz se koristi u ceremoniji ispraćaja pokojnika na vječna lovišta.

Nutricione vrijednosti u 100 g Kukuruza:

Voda
10.37 g
Kalorije
365 kcal
Proteini
9.42 g
Ukupno lipida (masti)
4.74 g
Ugljenih hidrata
74.26 g
Vlakna ukupno
-- g
Šećera ukupno
-- g


Detaljnije o nutricionim vrijednostima Kukuruza na http://dar-prirode.blogspot.com/2014/01/kukuruz-nutricione-vrijednosti.html

0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive