Cvjetača (karfiol)

Latinski:
Brassica oleracea var. botrytis
Cvjetača je jednogodišnja biljka iz porodice kupusarki. Obično se jede njezin mesnati cvat čije dijelove nazivamo cvjetovi. Uzgaja se u područjima s umjerenom klimom. Karfiol se preporučuje kao pravencija obolijevanju od raka. Enzimi koji su pronađeni u cvjetači pomažu proces detoksikacije organizma. Toksične tvari koje se ne uklone na vrijeme mogu poruzročiti oštećenje stanica koje vodi nastanku raka. Posebni enzimi u kombinaciji s vitaminima i mineralima koji su pronađeni u cvjetači, uzrok su njezinim antikancerogenim svojstvima. Karfiol ima malo kalorija, a pruža osjećaj sitosti. Stoga konzumirajmo karfiol radi dobrobiti svoga zdravlja bez bojaznosti da ćemo se od njega udebljati. Cvjetača potječe s Cipra i isprva se nazivala “ciparski kupus”. Znana je već 2500 godina. Uzgajala se već u drevnom Egiptu i Perziji. Nadalje, njezin je uzgoj uveden u Italiju kako bi se proširio Europom od 16. stoljeća. U modernom kulinarstvu upotrebljava se u svemu – od juha do raznih drugih jela od povrća. Kuha se u komadu, ili se poslužuje sirova u salatama. Cvjetača je prirodni objekt koji donosi pojašnjenje koncepta fraktala. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, francuski znanstvenik Benoit Mandelbort, profesor na sveučilištu Yale, uveo je pojam fraktala u matematiku. Karakteristika fraktala je njegova samosličnost – dio skupa je slika cjeline. Tako svaki cvijet cvjetače predstavlja sliku cijele cvjetače. Fraktali pronalaze svoju primjenu u toliko različitih područja kao što su medicina, hidrologija i financije. Mark Twain je jednom rekao: “Cvjetača nije ništa više do li kupusa s diplomom”.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar