Hren
Hren
Latinski:
Armoracia rusticana
Teško je pronaći
tako zdravo i moćno povrće kao što je hren. Uzgaja se u Europi i Aziji, a u
prehrani se koriste i listovi i korijen.
Hren ima antibakterijski, antivirusni i fungicidni
učinak. Stimulira razinu metabolizma što pomaže održavanju željene tjelesne
težine, regulira rad bubrega i utječe na tjelesnu otpornost. Sadrži više
vitamina C nego limun ili naranča, a u antimikrobnim učincima stoji uz bok luku
i češnjaku. Osobito se preporuča konzumirati hren u tranzicijskim periodima
godine, primjerice između jeseni i zime ili zime i proljeća. U ovim vremenima
hren hrani tijelo neophodnim vitaminima i mineralnim solima.Naribani korijen
hrena sa svojim karakteristično jakim okusom jedan je od ključnih sastojaka
mnogih jela, svježih povrtnih salata, a poslužuje se i s vrhnjem i limunom kao
umak za meso te hladnu ili toplu ribu.
Zahvaljujući svojim prirodnim antibakterijskim
svojstvima, hren posjeduje kvalitete koje se koriste u skladištenju hrane.
Maslac, meso ili riba umotani u listove hrena ostaju svježi mnogo duže nego
obično. Razlog tome su upravo antimikrobna svojstva hrena koja priječe razvoj bakterijama.Ako
je hren svjež i jak, tada esencijalna ulja sadržana u njemu često izazivaju
suzenje očiju ili šmrcanje. Nakon takve iritacije dobro je pomirisati krišku
bijelog kruha, što bi trebalo olakšati osjećaj pečenja u očima i grlu.
Nutricione vrijednosti u 100 g Hrena :
Nutricione vrijednosti u 100 g Hrena :
Voda
|
85.08 g
|
Kalorije
|
48 kcal
|
Proteini
|
1.18 g
|
Ukupno lipida (masti)
|
0.69 g
|
Ugljenih hidrata
|
11.29 g
|
Vlakna ukupno
|
3.3 g
|
Šećera ukupno
|
7.99 g
|
Detaljnije o nutricionim vrijednostima Hrena na http://dar-prirode.blogspot.com/2014/01/hren-nutriciona-vrijednost.html
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar