Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Hren

Hren

Latinski:
Armoracia rusticana

Teško je pronaći tako zdravo i moćno povrće kao što je hren. Uzgaja se u Europi i Aziji, a u prehrani se koriste i listovi i korijen.
Hren ima antibakterijski, antivirusni i fungicidni učinak. Stimulira razinu metabolizma što pomaže održavanju željene tjelesne težine, regulira rad bubrega i utječe na tjelesnu otpornost. Sadrži više vitamina C nego limun ili naranča, a u antimikrobnim učincima stoji uz bok luku i češnjaku. Osobito se preporuča konzumirati hren u tranzicijskim periodima godine, primjerice između jeseni i zime ili zime i proljeća. U ovim vremenima hren hrani tijelo neophodnim vitaminima i mineralnim solima.Naribani korijen hrena sa svojim karakteristično jakim okusom jedan je od ključnih sastojaka mnogih jela, svježih povrtnih salata, a poslužuje se i s vrhnjem i limunom kao umak za meso te hladnu ili toplu ribu. 
 Zahvaljujući svojim prirodnim antibakterijskim svojstvima, hren posjeduje kvalitete koje se koriste u skladištenju hrane. Maslac, meso ili riba umotani u listove hrena ostaju svježi mnogo duže nego obično. Razlog tome su upravo antimikrobna svojstva hrena koja priječe razvoj bakterijama.Ako je hren svjež i jak, tada esencijalna ulja sadržana u njemu često izazivaju suzenje očiju ili šmrcanje. Nakon takve iritacije dobro je pomirisati krišku bijelog kruha, što bi trebalo olakšati osjećaj pečenja u očima i grlu.


Nutricione vrijednosti u 100 g Hrena :

Voda
85.08 g
Kalorije
48 kcal
Proteini
1.18 g
Ukupno lipida (masti)
0.69 g
Ugljenih hidrata
11.29 g
Vlakna ukupno
3.3 g
Šećera ukupno
7.99 g
Detaljnije o nutricionim vrijednostima Hrena na http://dar-prirode.blogspot.com/2014/01/hren-nutriciona-vrijednost.html

0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive