Breskva

Breskva, praska ili šeftelija, (Prunus persica) je drvo iz familije ruža (Rosaceae). Poznato je po istoimenim plodovima, koje čovek koristi kao veoma ukusno i slatko voće. Potiče iz srednje Azije (na šta ukazuje i njen naziv na latinskom, od koga je i izveden srpski naziv).
Istorija breskve
Iako je latinski naziv povezuje sa Persijom, breskva je pronađena u Kini gde je bila sastavni deo prvih dana kineske kulture. U tekstovima, breskva se pri put javlja u jednom spisu iz 10. veka pre nove ere, gde se spominje kao omiljeno jelo kineskog cara. U srednjem veku, breskva se prenosi u Zapadnu Aziju, a u Evropu je donosi Aleksandar Makedonski sa osvajanjem Persije. Na američki kontinent je donose španski osvajači u 16. vek
- Vrste breskve:
Postoji preko 2.000 vrsta breskve nastalih ukrštanjem, obično je okruglastog oblika, obrasla dlačicama, crvenkastožute boje, ali sve vrste sadrže dosta vode (80 do 90%) i mnogo korisnih supstanci, a niskokalorične su. Jedna od poznatih sorti breskve je nektarina.
Sve sorte breskvi delimo na one žutog i belog mesa a prema odvajanju mesa od koštica na kalanke kod kojih se meso lako odvaja od koštice i durancije gde se meso ne odvaja od koštice. Sorti ima više od 3000.
- Redhaven
Stara dobro poznata sorta, razmnožava se od 1940. U odnosu na tu sortu određuje se vreme dozrevanja ostalih sorti. Stablo je bujno, cvatnja srednje rana i vrlo dobra rodnost. Dozreva polovinom jula. Plod je srednje krupan do krupan, okruglog ovalnog oblika. Koža žuta s pramenovima crvene boje. Meso je žuto, odličnog kvaliteta, ugodne arome i mirisa te se odvaja od koštice. Otporna na mraz. U mediteranskom delu potrebno ju je natapati kako bi bila uspešno uzgojena.
- Fayette
Stablo srednje bujno, rod obilan. Dozreva mesec dana posle Redhavena. Plod je krupan okruglog oblika. Koža je žuta s crvenilom do 80 posto na površini. Meso je žuto, vrlo sočno i odvaja se od koštice. Ne zahteva veliku temperaturu pa je pogodna za sadnju na jugu mediterana. Zbog svojebilne rodnosti zahteva proređivanje plodova.
- Collins
Stablo ove breskve je srednje bujno a rodnost dobra. Dozreva 20 dana prije Redhavena. Plod joj je velik i okruglast. Koža žute boje a na sunčanoj strani prekrivena 70 posto crvrnom bojom. Meso je žuto i sočno i delomično se odvaja od koštice. Veoma ugodne arome i ukusa. Relativno je otporna na mraz.
- Dixired
Sorta nastala samooplodnjom Redhavena. Stablo srednje bujno i rodnost dobra. Dozreva dve nedelje pre Redhavena. Plod srednje krupan do krupan i okrugao. Koža žuta te na sunčanoj strani 70 posto prekrivena crvenilom. Meso je žuto s crvenim žilicama. Dobro se odvaja od koštice. Zbog svoje kasne cvatnje ima manju mogućnost oštećenja od mraza.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Blog Archive
0 komentari:
Objavi komentar