Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Mrkva

Mrkva - lat. Daucus Carota

Mrkva  je dvogodišnja biljka, narandzaste boje koja spada u jedno od najzdravijih povrća, jer sadrži dosta korisnih i lekovitih sastojaka. Za ishranu se najčesće koristi njen koren, a mogu se koristiti i listovi, ali kuvani. Koren mrkve se može koristiti u svežem stanju (samo se malo propere), kuvan, konterviran, tj kiseo, seckana suva, kao začin ….
Narandzastu boju ima zahvaljujući karotenu, kojeg ni u jednom drugom povrću nema u tolikoj meri: što je mrkva više narandzasta, to u sebi sadrži više karotena.
Poreklo vodi iz Avganistana ali zbog svoje važnosti u ishrani tokom vekova je proširena u sve delove sveta. Neki smatraju da joj je poreklo mediteran zbog postojanja velikog broja divljih mrkvi. U ishrani se, najčešće koristi koren koji poseduje mnogo hranjivih sastaojaka i vitamina i ima antibiotičko dejstvo. Pored toga se smatra da mrkva ima ulogu čistača organizma i zbog toga se preporučuje njena česta upotraba u ishrani, bilo sirova ili termički obrađena.

- Vrste

Rod kojem pripada, obuhvata oko 60 vrsta, najpoznatije je ona koja se i najviše koristi, i koja ima veliki broj podvrsta. Mrkve koje nisu narandzaste, već bele žute ili purpurne, nastaju veštačkim uzgajanjem u cilju proizvodnje i prodaje.



0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive