Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Crni luk

Crni luk- lat. Allium cepa


(crveni luk, luk) je dvogodišnja biljka iz roda Allium. Uzgaja se kao povrće koje se koristi u ljudskoj ishrani za pripremu raznih salata i kao začin. To je zeljasta dvogodišnja biljka iz porodice ljiljana poreklom iz južne Azije, ali se i danas gaji širom sveta. Spada među najotpornije i najstarije vrste baštenskog povrća. Crni luk ima kuglastu cvast, zelenkastobelih cvetova na jednoj ili više stabljika bez listova. Osnova lista širi se i obrazuje podzemnu, jestivu lukovicu. Crni luk ima oštar ukus, pošto sadrži eterično ulje bogato sumporom, od guljenja ili seckanja oči mogu da suze. Crni luk može biti raznih veličina, oblika, boja i ljutine. Mada ima malo standardnih hranjivih sastojaka, ceni se zbog arome. 
Crni luk se ranije gajio u vrtovima, a sada se gaji i na velikim površinama, jer je njegova primena raznovrsna i masovna u celom svetu.
Crni luk je zeljasta biljka sa lukovicom (korenom) u zemlji i stabljikom (sa šupljim zelenkastim listovima) visine do 1 metra. U našim krajevima je dostupan za ishranu tokom cele godine.

- Vrste 


  • arpadžik, 
  • mladi luk, 
  • slatki luk, 
  • španski luk, 
  • vlašac 
  • žuti luk.

0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive