Mahune
Mahune
Latinski:
Phaseolus vulgaris
Žute i zelene mahune blisko su povezane – njihov okus te sastav minerala, vitamina i ostalih nutrijenata veoma su slični, a podjednako su važne za zdravlje i ljepotu. Štoviše, način pripreme razlikuje se od drugih sorti mahunarki. Mahune se pripremaju cijele za razliku od graha i graška, zrnatih mahunarki od kojih se u prehrani koriste samo sjemenke. Mahune sadrže znatne količine vitamina C, pro-vitamina A, vitamine B skupine, vitamin E, folnu kiselinu, minerale i dijetalna vlakna.
Vitamini C, A i E te cink sadržan u mahunama efikasno se bore protiv slobodnih radikala i daju koži zdravlje i mladolik izgled.
Kombinacija vlakana, folne kiseline, magnezija i kalija u mahunama umanjuju rizik od srčanog udara. U počecima su se u prehrani koristile isključivo sjemenke mahuna. Uživati u mladim plodovima mahuna prvi su počeli Talijani u 17. stoljeću. Ubirali su samo mlade plodove, nadzirući vrt svaka 24 sata kako mahune ne bi previše dozrjele. S vremenom su vrtlari razvili novu sortu s ukusnim sjemenkama, nazvanu francuski grah. Žute mahune u Francuskoj su nazvane mahunama od maslaca, vjerojatno zbog svoje boje i činjenice da se tope u ustima. Žute i zelene mahune uzgajaju se zbog svojih jestivih mladih plodova i čine važni element dijetalne prehrane. Nisu toliko bogate proteinima poput ostalih sorti mahunarki, ali zato sadrže veće količine vitamina. Zbog količine vlakana koje sadrže niskokalorične su i lako probavljive. Ukoliko mahune uvrstimo u svoj dnevni jelovnik, možemo očekivati da će naša figura postati slična njima.
Latinski:
Phaseolus vulgaris
Žute i zelene mahune blisko su povezane – njihov okus te sastav minerala, vitamina i ostalih nutrijenata veoma su slični, a podjednako su važne za zdravlje i ljepotu. Štoviše, način pripreme razlikuje se od drugih sorti mahunarki. Mahune se pripremaju cijele za razliku od graha i graška, zrnatih mahunarki od kojih se u prehrani koriste samo sjemenke. Mahune sadrže znatne količine vitamina C, pro-vitamina A, vitamine B skupine, vitamin E, folnu kiselinu, minerale i dijetalna vlakna.
Vitamini C, A i E te cink sadržan u mahunama efikasno se bore protiv slobodnih radikala i daju koži zdravlje i mladolik izgled.
Kombinacija vlakana, folne kiseline, magnezija i kalija u mahunama umanjuju rizik od srčanog udara. U počecima su se u prehrani koristile isključivo sjemenke mahuna. Uživati u mladim plodovima mahuna prvi su počeli Talijani u 17. stoljeću. Ubirali su samo mlade plodove, nadzirući vrt svaka 24 sata kako mahune ne bi previše dozrjele. S vremenom su vrtlari razvili novu sortu s ukusnim sjemenkama, nazvanu francuski grah. Žute mahune u Francuskoj su nazvane mahunama od maslaca, vjerojatno zbog svoje boje i činjenice da se tope u ustima. Žute i zelene mahune uzgajaju se zbog svojih jestivih mladih plodova i čine važni element dijetalne prehrane. Nisu toliko bogate proteinima poput ostalih sorti mahunarki, ali zato sadrže veće količine vitamina. Zbog količine vlakana koje sadrže niskokalorične su i lako probavljive. Ukoliko mahune uvrstimo u svoj dnevni jelovnik, možemo očekivati da će naša figura postati slična njima.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar