Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Bijeli grah

Bijeli grah

Latinski:
Phaseolus vulgaris

Mahunarke su poznat izvor hranjivih tvari, a bijeli grah se među njima ističe kao bogato spremište vrijednih nutrijenata. Uzgaja se zbog svojih bijelih sjemenki, a potječe iz srednje i južne Amerike. rah je važan izvor željeza. Ljudi s niskom razinom željeza u krvi postaju slabi i apatični, a osobiti rizik za pojavu nedostatka željeza imaju trudnice, rekonvalescenti jednako kao i djeca u fazi rasta te mladi. Za bolju apsorpciju željeza, grah se preporuča konzumirati zajedno s povrćem bogatim vitaminom C. Bijeli grah sadrži kalcij i magnezij, kombinaciju elemenata odgovornih za snažne zube i kosti. Sjemenke graha dale su svoj doprinos tradicijskom slavlju Epifanije – u mnogim područjima, primjerice Francuskoj i Španjolskoj, obitelj bi pripremala poseban kolač koji bi u sebi sadržavao jednu sjemenku graha. Onaj koji bi pronašao grah, postao bi kraljem zabave i morao bi – platiti račun. Starost graha procjenjuje se na otprilike 8000 godina. On je, uz kukuruz i bundevu, bio jedan od “tri sestre” pretkolumbovske američke kuhinje. Azteci su uzgajali “ayacolt”, odnosno grah koji bi rastao uz kukuruz koji bi mu služio kao potpora. Danas je grah jedan od primarnih izvora biljnih proteina u svijetu te ga je moguće pronaći u svakoj kuhinji i kulturi svijeta – poznato je čak 30,000 vrsta graha. Grah je važan sastojak visoko hranjivih juha, poput francuske juhe Cassoulet, španjolske Fabade ili brazilske Feijoade, glavnih jela poput talijanske Paste e Fagioli te hladnih i toplih salata. Je li moguće da je utjecaj graha na formu i vještine nogometaša ikako povezan s nogometnim uspjesima ovih zemalja? Ako je tako, ta je tajna strogo čuvana. 

0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive