Grah
Grah
Latinski:
Phaseolus vulgaris
Grah je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz obitelji fabacae. Uzgaja se uglavnom radi zrna, ali se kod nekih sorti jedu i mahune. Potječe iz Južne i Centralne Amerike i Indije. Danas se uzgaja po čitavom svijetu. Talijani i Francuzi su uzgojili posebnu vrstu koja nema vlaknastu mahunu. Konzumira se cijela – i mahune i zrna unutar njih. Gotovo svaka sorta ima vlaknaste mahune, a uzgaja se radi zrna koja su nutritivno bogata. Zrna se suše i tako čuvaju. Kratko prije daljnje pripreme, potrebno ih je natopiti u vodi kako bi se nakon toga mogla od njih pripremati različita jela.
Grah raste kao divlja biljka u tropskim područjima Amerike i Azije. Plod su mu mahune koje obično sadrže po nekoliko zrna. Uzgaja se kroz mnoštvo vrsta i sorti. Grah čini primarnu prehranu ljudi, osobitno u Južnoj Americi gdje je njegov značaj sličan onom koji riža ima za Aziju ili krumpir za Europu. Postoji oko 200 vrsta graha. Najpoznatije su: mahune (zelene i žute), bijeli grah, crveni grah (“Kidney”), “Borlotti”, scarlet runner (meksički) itd. Smatra se da grah postoji već 8000 godina. Jedan je od “tri sestre” predkolumbovske američke kuhinje (druge dvije su kukuruz i bundeva). Asteci su uzgajali “ayacolt”, tj. grah s kukuruzom koji je služio kao stup oko kojega se grah penjao. Danas je grah jedan od glavnih izvora biljnih bjelančevna čitavoga svijeta. Nalazimo ga u kulinarstvu svake kulture. Postoji 30 000 vrsta graha, uključujući više od 500 vrsti koje su nastale uzgojem.
Latinski:
Phaseolus vulgaris
Grah je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz obitelji fabacae. Uzgaja se uglavnom radi zrna, ali se kod nekih sorti jedu i mahune. Potječe iz Južne i Centralne Amerike i Indije. Danas se uzgaja po čitavom svijetu. Talijani i Francuzi su uzgojili posebnu vrstu koja nema vlaknastu mahunu. Konzumira se cijela – i mahune i zrna unutar njih. Gotovo svaka sorta ima vlaknaste mahune, a uzgaja se radi zrna koja su nutritivno bogata. Zrna se suše i tako čuvaju. Kratko prije daljnje pripreme, potrebno ih je natopiti u vodi kako bi se nakon toga mogla od njih pripremati različita jela.
Grah raste kao divlja biljka u tropskim područjima Amerike i Azije. Plod su mu mahune koje obično sadrže po nekoliko zrna. Uzgaja se kroz mnoštvo vrsta i sorti. Grah čini primarnu prehranu ljudi, osobitno u Južnoj Americi gdje je njegov značaj sličan onom koji riža ima za Aziju ili krumpir za Europu. Postoji oko 200 vrsta graha. Najpoznatije su: mahune (zelene i žute), bijeli grah, crveni grah (“Kidney”), “Borlotti”, scarlet runner (meksički) itd. Smatra se da grah postoji već 8000 godina. Jedan je od “tri sestre” predkolumbovske američke kuhinje (druge dvije su kukuruz i bundeva). Asteci su uzgajali “ayacolt”, tj. grah s kukuruzom koji je služio kao stup oko kojega se grah penjao. Danas je grah jedan od glavnih izvora biljnih bjelančevna čitavoga svijeta. Nalazimo ga u kulinarstvu svake kulture. Postoji 30 000 vrsta graha, uključujući više od 500 vrsti koje su nastale uzgojem.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar