Šparoga
Šparoga
Latinski:
Asparagus officinalis
Postoji divlja i uzgojena šparoga. Ljubičaste, zelene i bijele šparoge su trajnice koje se uzgajaju zbog svojih jestivih mladih stabljika. Zelena šparoga je poznata po velikoj količini antikosidanata koje posjeduje, a oni sprječavaju prijevremeno starenje – iz tog razloga ovo je omiljena hrana holivudskih ljepotica. Šparoga je lako probavljivo, nisko kalorično povrće. Sadrži folnu kiselinu korisnu u sprječavanju urođenih nedostataka, srčanih bolesti i umora. Šparoga je prirodni diuretik, što je korisno u liječenju bakterijskih infekcija i upala urinarnog trakta. Također je korisno kod problema nakupljanja tekućine u tijelu. Do današnjeg dana, jela sa šparogama povezivala su se s ekskluzivom i luksuzom. Nalazimo ih ne samo u mediteranskoj kuhinji, već također i u sjeveroeuropskoj, azijskoj i američkoj. Šparoge se jedu kuhane, tople ili hladne.
Latinski:
Asparagus officinalis
Postoji divlja i uzgojena šparoga. Ljubičaste, zelene i bijele šparoge su trajnice koje se uzgajaju zbog svojih jestivih mladih stabljika. Zelena šparoga je poznata po velikoj količini antikosidanata koje posjeduje, a oni sprječavaju prijevremeno starenje – iz tog razloga ovo je omiljena hrana holivudskih ljepotica. Šparoga je lako probavljivo, nisko kalorično povrće. Sadrži folnu kiselinu korisnu u sprječavanju urođenih nedostataka, srčanih bolesti i umora. Šparoga je prirodni diuretik, što je korisno u liječenju bakterijskih infekcija i upala urinarnog trakta. Također je korisno kod problema nakupljanja tekućine u tijelu. Do današnjeg dana, jela sa šparogama povezivala su se s ekskluzivom i luksuzom. Nalazimo ih ne samo u mediteranskoj kuhinji, već također i u sjeveroeuropskoj, azijskoj i američkoj. Šparoge se jedu kuhane, tople ili hladne.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar