Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Praziluk

Praziluk - lat. Allium porrum

Lukovica je duguljasta, iste šitrine kao i stablo, sa duguljastim listovima. Lukovica i deo stabla su beli, a drugi deo stabla i listovi zelene boje. Praziluk potiče iz Južne Evrope i Zapadne Azije i karakterističan je po specifičnom jakom mirisu koji je pojedinim ljudima neprijatan.
Zahvaljujući izvanrednoj kombinaciji flavonoida i nutrijenata koji sadrže sumpor, praziluk (i ostali lukovi) je namirnica koja svakako spada u one koje se mogu koristiti za svakodnevnu ishranu, prema preporukama SZO.
Praziluk spada u povrće i nepravedno se koristi samo povremeno u ishrani kao dodatak salatama ili jelima, a može se koristiti i kao glavni sastojak mnogih jela (kuvan ili pržen). 
U pola šolje kuvanog praziluka (oko 50 grama) ima samo 16 Kcal. Praziluk je veoma dobar izvor vitamina C i mangana, kao i dobar izvor gvožđa, folata i vitamina B6 (piridoksina).




0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive