Brokula
.jpg)
Latinski:
Brassica oleracea, Botrytis italica
Ukusna i zdrava brokula (brokulica ili brokoli) jednogodišnja je biljka iz porodice kupusnjača, a uzgaja se zbog svojih tamnozelenih cvjetova primarno u Engleskoj, Španjolskoj i Italiji. Zbog svih hranjivih tvari, vitamina i minerala koje sadrži, redovita konzumacija brokule odlično je oružje u borbi protiv stresa. Brokula je izuzetno bogat izvor hranjivih tvari, osobito kalija, folne kiseline, željeza, beta-karotena i sumpornih spojeva, što je čini pravom vitaminskom i mineralnom bombom. Konzumiranjem brokule potičemo naš imunološki sustav te se štitimo od anemije, infekcija, bolesti jetre i raka. Kao da sve to nije dovoljno, brokula usporava proces starenja i sprečava pojavu bolesti povezanih sa starenjem. Brokula sadrži sulforafan, spoj koji zaustavlja razvoj raka dojke. Sulforafan blokira proces dijeljenja stanica raka i na taj način sprečava daljnji razvoj bolesti. Brokula sadrži istu količinu vitamina C kao limun. Brokula potječe s područja Mediterana, pa tako njen naziv dolazi od talijanske riječi ‘brocco’, koja u prijevodu znači grančica ili mladica. Uzgajala se još u antičko doba, ali u Europi se njena uporaba raširila tek u 16. stoljeću, a talijanski iseljenici prenijeli su je u SAD. Nakon malenog pada popularnosti, brokula u širu uporabu dolazi nakon Drugog svjetskog rata, dok je danas omiljeno oružje u borbi protiv sezonskih i kroničnih bolesti.
Nutricione vrijednosti u 100 g Brokule :
Voda
|
89.30 g
|
Kalorije
|
34 kcal
|
Proteini
|
2.82 g
|
Ukupno lipida (masti)
|
0.37 g
|
Ugljenih hidrata
|
6.64 g
|
Vlakna ukupno
|
2.6 g
|
Šećera ukupno
|
1.70 g
|
Detaljnije o nutricionim vrijednostia Brokule na http://dar-prirode.blogspot.com/2014/01/brokula-nutricione-vrijednosti.html
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar