Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Paprika

Paprika - lat. Capsicum

Paprika je jednogodišnja biljka iz porodice Solanacea.Porijeklom je iz Amerike gdje se uzgaja već hiljadama godina,a otud se je raširila po cijelom svijetu. Plodovi većine paprike sadrže kapsaicin, koji paprikama daje peckav, žarkast okus. Jedino ga paprika babura ne sadrži. On štiti sjeme od sisavaca, a dok paprika dozori pocrveni, a tad crvena boja privlači ptice koje raznose njeno sjeme. Chilli paprike su važan dio američke narodne medicine, a i danas se u modernoj medicini koriste za poticanje cirkulacije i kao anlegetik. Mogu se koristiti i za biološku kontrolu nametnika, upravo radi spomenutih "žarećih” svojstava. Jednostavno se nekoliko komada ljutih papričica samelje i pomiješa s 1 litar vode, te njima prskaju biljne uši koje napadaju biljke.

Sam rod Capiscum sastoji se od 20-27 vrsti,od kojih se 5 vrsti uzgaja za jelo: 


  • C. annuum, 
  • C. baccatum, 
  • C. chinense, 
  • C. frutescens 
  • C. pubescens. 


Plodovi jako variraju u boji, obliku i veličini i unutar samih vrsta. Danas se u svijetu uzgaja oko 50 sorti paprike, a najviše od vrsta C. annuum i C. frutescens . Uglavnom, najviše se uzgajaju paprika babura i rog (velikog slatkog mesnatog usplođa – C. annuum), te male chilli paprike.


0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive