Pokreće Blogger.

Translate

Pratite nas putem Facebooka

PostHeaderIcon Kivi

Kivi

Kivi je voće veličine jajeta sa dlakavom korom braon boje. Plod kivija je sočan, zelene boje sa crnim semenom u unutrašnjosti ploda.

- Opis kivija:

Kivi (lat. Actinidia deliciosa) je stablasta biljka iz porodice Actinidiaceae.U zavisnosti od mesta na kojem raste može da dostigne visinu i do 9 m. U narodu je popularna po svom plodu, koji se najviše koriste u ishrani, mada je sve ćešća upotreba ploda kivija i u kozmetičkoj svrhi. Listovi kivija su duguljasti ovalnog i kružnog oblika. Dominiraju veličine između 7.5 i 12.5 cm. Listovi starijih biljaka su tamnozelene boje, dok su kod mlaćih stabljika zeleniji sa crvenim tonovima. Cvetovi kivija su žute i bele boje. Dvopolni su što znači da na jednoj jedinci mogu da se nađu i muški i ženski cvetovi, što doprinosi boljem i bržem razmnožavanju. Najčešće se radi o cvetu sa 5-8 latica. Drvo cveta tokom novembra Kivi je karakterističnog aromatičnog mirisa.
Prirodno stanište kivija je dolina reke Jangce u Kini odakle je  kivi prvo odnešen na Novi Zeland a zatim i u ostale delove sveta. Sa planskom proizvodnjom kivija se počelo tek ’60-ih godina 20. veka. Kivi raste na drvenkastoj lozikoja rađa velike listove. Kada je zrenje voća u punom jeku potrebno je podupreti drvo kako bi voće opstalo i kako se ne bi oborilo na zemlju i uništilo plod. Cvetovi muškog i ženskog pola rastu na različitom drveću. Drvo kivija sa muškim odlikama ne rađa plodove ali se njegovi cvetovi koriste za aranžiranje i dekoraciju zbog lepih cvetova koje rađa. Proces života kivija se sastoji od sadnje, kalemljenja, orezivanja i rađanja plodova. Taj proces traje oko godinu dana dok je kod nekih sorti potrebno i 2-3 godine. Ceo proces od cvetanja do zrenja ploda traje oko 220 dana.
Ukoliko ste tokom berbe primetili da kivi nije sazreo u potpunosti držite ga oko 2-3 dana u papirnom džaku koji je izbušen na sobnoj temperaturi kako bi postigao zrelost. U plastičnoj kesi ga možete čuvati u frižideru oko 2 nedelje. Najčešće se konzumira svež ali ga možete pripremiti i u salatama kao i ćeđen u soku.

- Vrste kivija:


  • Postoje četiri vrste kivija,a to su :
  • Obični Kivi
  • Veliki Pegavi Kivi
  • Severnoistočni Pegavi Kivi
  • Mali Pegavi Kivi

0 komentari:

Objavi komentar

Blog Archive