Grožđe
Grožđe - lat. Vitis vinifera
Grožđe je odličan izvor vitamina C ikompleksa vitamina B (osim B12), koji su važni za izmjenu ugljenohidrata i povoljnu utiču na živčani sastav.
Od minerala, grožđe sadrži kalijum, fosfor,kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, bakar,cink i gvožđe.
Sok od grožđa je bogat vitaminima A, B i C.
Grozdje je od davnina poznato kao hrana bogova jer je primamljivog izgleda, neodoljivo ukusno, veoma hranljivo i izuzetno zdravo voce. Sledeca podela ovog voca jeste na crno, belo i crveno grozdje. Najvise naucnih ispitivanja usmerana su na uticaj grozdja u prevenciji i ublazavanju bolesti srca mada grozdje karakterisu i druga lekovita svojstva.
Grožđe je poreklom iz centralne Azije, a još su stari Egipćani, Grci i Rimljani uzgajali vinovu lozu. Stone i vinske sorte se razlikuju po nekoliko osnovnih karakteristika. Stone sorte se jedu u svežem stanju i imaju tanku opnu, veće grozdove i sitnije semenke. Procenat šećera im je pri branju oko 15 odsto. Vinske sorte imaju deblju opnu, sitnije grozdove i krupnije semenke, jer aroma vina nastaje upravo u opni. Pri branju vinskih sorti procenat šećera je znatno viši, oko 24 odsto.
- Vrste
U svetu postoji preko 50 sorti stonog grozdja i preko 60 sorti grozdja koje se uzgajaju za vinarije. Sledeća podela ovog voća jeste na crno, belo i crveno grozdje. Najviše naučnih ispitivanja usmerana su na uticaj grozdja u prevenciji i ublažavanju bolesti srca mada grozdje karakterišu i druga lekovita svojstva.U svetu postoji preko 50 sorti stonog grozdja i preko 60 sorti grozdja koje se uzgajaju za vinarije.
Grožđe je odličan izvor vitamina C ikompleksa vitamina B (osim B12), koji su važni za izmjenu ugljenohidrata i povoljnu utiču na živčani sastav.
Od minerala, grožđe sadrži kalijum, fosfor,kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, bakar,cink i gvožđe.
Sok od grožđa je bogat vitaminima A, B i C.
Grozdje je od davnina poznato kao hrana bogova jer je primamljivog izgleda, neodoljivo ukusno, veoma hranljivo i izuzetno zdravo voce. Sledeca podela ovog voca jeste na crno, belo i crveno grozdje. Najvise naucnih ispitivanja usmerana su na uticaj grozdja u prevenciji i ublazavanju bolesti srca mada grozdje karakterisu i druga lekovita svojstva.
Grožđe je poreklom iz centralne Azije, a još su stari Egipćani, Grci i Rimljani uzgajali vinovu lozu. Stone i vinske sorte se razlikuju po nekoliko osnovnih karakteristika. Stone sorte se jedu u svežem stanju i imaju tanku opnu, veće grozdove i sitnije semenke. Procenat šećera im je pri branju oko 15 odsto. Vinske sorte imaju deblju opnu, sitnije grozdove i krupnije semenke, jer aroma vina nastaje upravo u opni. Pri branju vinskih sorti procenat šećera je znatno viši, oko 24 odsto.
- Vrste
U svetu postoji preko 50 sorti stonog grozdja i preko 60 sorti grozdja koje se uzgajaju za vinarije. Sledeća podela ovog voća jeste na crno, belo i crveno grozdje. Najviše naučnih ispitivanja usmerana su na uticaj grozdja u prevenciji i ublažavanju bolesti srca mada grozdje karakterišu i druga lekovita svojstva.U svetu postoji preko 50 sorti stonog grozdja i preko 60 sorti grozdja koje se uzgajaju za vinarije.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Blog Archive
0 komentari:
Objavi komentar